Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Lastensuojelulain kokonaisuudistus vaiheistetaan
-

Julkaistu

Lastensuojelulain kokonaisuudistus vaiheistetaan

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti 28.1.2025 seuraavaa:

Lastensuojelulainsäädännön kokonaisuudistus on päätetty vaiheistaa. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2025 on tarkoitus antaa hallituksen esitys, joka sisältäisi mm. ehdotukset vakavaa väkivaltaa käyttävien lasten integroidusta ja suljetusta kuntoutuspalvelusta. Esityksessä säädettäisiin myös keinoista puuttua lasten luvattomiin poissaoloihin eli ”hatkoihin” lastensuojelulaitoksista. 

Toisen vaiheen hallituksen esitys annettaisiin vuonna 2026. Siinä selkiytetään ja uudistetaan lastensuojelulain rakenne ja sisältö kokonaisuutena, ensimmäisen vaiheen ehdotukset huomioon ottaen. 

“Vaiheistamiseen päädyttiin, koska kyse on todella laajasta ja paljon poikkihallinnollista työtä vaativasta kokonaisuudesta. Sijaishuollon kykyä suojella lapsia halutaan kuitenkin parantaa viivytyksettä”, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.  

Ehdotuksia ensivaiheen muutoksiksi on valmisteltu virkatyönä poikkihallinnollisesti. Valmistelussa on kuultu myös sijoitettuja lapsia. Valmisteluryhmän ehdotus on julkaistu raporttina, josta järjestetään kohdennettu kuulemistilaisuus 7. helmikuuta.  

Integroitu ja suljettu laitospalvelu avuksi rikollisia tekoja tekeville lapsille 

Valmisteluryhmä ehdottaa, että integroitu ja suljettu laitospalvelu olisi 24/7 sijaishuoltopalvelu, jonka järjestämisestä vastaisivat hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki.  

Valtion koulukodeille säädettäisiin palvelun tuottamisvelvollisuus. Palvelu toteutettaisiin laitosympäristössä moniammatillisesti siten, että kokonaisuus muodostuisi erilaisista asuinyksiköistä. Sivistyksellisten oikeuksien turvaamiseksi laitoksella tulisi olla opetuslupa.  

Uusi palvelu edellyttää, että eri sektoreiden toimijat tekevät vahvasti pitkäjänteistä yhteistyötä, jotta lapset, nuoret ja perheet saisivat tarvitsemansa avun vaikuttavasti.  

Suljettuun laitospalveluun voitaisiin sijoittaa vakavaa väkivaltaa tai muita rikollisia tekoja tehneitä alaikäisiä, jos palvelu arvioidaan välttämättömäksi alaikäisen suojelemiseksi omaa ja/tai muiden turvallisuutta vaarantavalta käyttäytymiseltä. Palvelu olisi suunnattu etenkin niille lapsille, joille nykymuotoinen erityinen huolenpito ei ole riittävä. Suljetun palvelun olisi tarkoitus olla lasta vahvasti suojeleva ja kuntouttava.  

Keinoja puuttua luvattomiin poistumisiin lasten suojelemiseksi  

Luvattomasti laitoksesta poistuneen tai sinne sovitusti palaamatta jättäneen lapsen kiinniottoon oikeuttavaa sääntelyä ei tällä hetkellä ole lastensuojelulaissa eikä poliisilaissa.   

Valmisteluryhmä ehdottaa säädösten täsmentämistä ja lastensuojelutoimijoiden toimivaltuuksien lisäämistä. Lisäksi säädettäisiin tarkemmin poliisin virka-avusta. Valmisteluryhmä ehdottaa myös riskiarvion kehittämistä, paikannusmahdollisuuksien lisäämistä sekä lasten etsintään ja palauttamiseen erikoistuneiden tiimien perustamista. Ns. hatka-alttiuteen pyrittäisiin vaikuttamaan kehittämällä sijaishuollon ammatillisia käytäntöjä. 

Ehdotusten valmistelua jatketaan poikkihallinnollisessa yhteistyössä 

Valmisteluryhmän työ on osa pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaisesti toteutettavaa lastensuojelulainsäädännön kokonaisuudistusta. Ehdotuksia jatkovalmistellaan poikkihallinnollisessa yhteistyössä. 

”Valmisteluryhmän ehdotukset ovat oikeansuuntaisia, mutta eivät vielä riittäviä. Hallituksen tahtotilana on valmistella valmisteluryhmän ehdotuksia pidemmälle menevät toimivaltuudet lastensuojelun toimijoille. Lisäksi sosiaalihuollon viranomaisella tulisi olla mahdollisuus pyytää paikannustietoja mahdollisimman matalalla kynnyksellä”, toteaa ministeri Juuso.

Lisätietoja (linkit avautuvat uuteen ikkunaan):

Vakavasti päihteitä ja väkivaltaa käyttäviä sekä rikoksia tekeviä alaikäisiä nuoria koskevan lastensuojelulainsäädännön uudistaminen : Valmisteluryhmän loppuraportti

Hanke: Vakavasti päihteitä ja väkivaltaa käyttäviä sekä rikoksia tekeviä alaikäisiä nuoria koskevan lastensuojelulainsäädännön uudistamisen valmisteluryhmä

Hanke: Hallituksen esitys lastensuojelulainsäädännön uudistamiseksi