Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
OT-keskus Itä- ja Keski-Suomessa webinaari pidettiin aurinkoisissa tunnelmissa
-

Julkaistu

OT-keskus Itä- ja Keski-Suomessa webinaari pidettiin aurinkoisissa tunnelmissa

Torstaina 18.3. pidettiin Itä- ja Keski-Suomen Osaamis- ja tukikeskus-hankkeen webinaari. Osaamis- ja tukikeskus (OT-keskus) on uusi integratiivinen palvelurakenne, jonka tarkoitus on tarjota erityisen vaativia monialaisia palveluita niitä tarvitseville lapsille, nuorille ja heidän perheilleen. Kyseessä on valtakunnallinen kehittämistyö, jossa koko Suomeen on suunniteltu viisi osaamis- ja tukikeskusta. OT-keskukset tulevat toimimaan sote-yhteistyöalueilla tehden monialaista yhteistyötä vaativien palveluiden kehittämisessä, konsultaatiossa, koulutuksessa, tutkimuksessa ja tuottamisessa yli maakuntarajojen.

Webinaarissa kuultiin OT-hankkeen tärkeydestä, etenemisestä ja haasteista. Esitysten lomassa syntyi hyvää keskustelua OT-keskusten mahdollisista malleista ja yhteistyökuvioista. Webinaarin järjestäjät olivat tehneet myös kyselyitä, joihin osallistujat vastasivat. Kyselyjen mukaan webinaariin osallistujista suurin osa piti OT-keskus-hanketta tärkeänä.

OT-projektikoordinaattori Tarja Saharinen kävi läpi alustavia tuloksia pilotointikyselystä, joka tehtiin asiantuntijaverkostolle ja yhteistyötahoille Itä- ja Keski-Suomen alueella. Valtaosa kyselyyn vastanneista katsoi vaativinta erityistason osaamista olevan tarjolla tällä hetkellä vaihtelevasti. Työhön toivottiin avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, yhteistyötä ja asiakaslähtöisyyttä. Yhteisymmärrys, vastuun jakaminen ja sitoutuminen olivat avaimia laadukkaaseen vaativaan osaamiseen. Saharisen diat löytyvät tästä linkistä (pdf).

OT-hankkeessa on paljon yhteistyötä tekeviä tahoja, joista ISO on yksi. ISOn johtaja Tarja Kauppila piti webinaarissa esityksen OT-palvelukonseptin rakentamisesta käytännössä, missä hän painotti OT-keskusten tärkeyttä niille, jotka tarvitsevat tällaisia erityisen vaativia tukipalveluita. Uutta Kauppilan mukaan OT-keskuksissa tulee olemaan palveluiden tutkimuksellisuus systemaattisesti järjestettynä. Kauppilan esitykseen pääsee tästä linkistä (pdf).

Webinaarissa kuultiin myös valtakunnallinen näkökulma OT-keskustyöhön sosiaali- ja terveysministeriön Anna Cantell-Forsbomilta. Esittelyssä oli valtakunnalliset OT-kehittämistyön linjaukset ja pilottien nykyinen tilanne. Cantell-Forsbom kävi läpi myös OT-keskuksiin liittyviä haasteita ja lainsäädännöllisiä kysymyksiä. Esityksessä mainittiin myös OT-kehittämistyöryhmän 2019−2020 raportti, joka tullaan julkaisemaan pian. Cantell-Forsbomin diat löytyvät tästä linkistä (pdf).

Jos kiinnostuksesi heräsi, ja tahdot osallistua seuraavaan webinaariin, se tullaan pitämään 27.5. ja tilaisuuden ohjelma tulee löytymään ISOn nettisivuilta kevään aikana. Tervetuloa mukaan!