Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Vetoomus: Sosiaalialan osaamisen kehittäminen on turvattava (VTa 2025)
-

Julkaistu

Vetoomus: Sosiaalialan osaamisen kehittäminen on turvattava (VTa 2025)

Valtakunnallinen sosiaalialan osaamiskeskusverkosto vetoaa valtion talousarvion 2025 valmisteluun (budjettiriihi) osaamiskeskusten perustoiminnan rahoituksen turvaamiseksi:

Osaamiskeskusverkosto esittää, että sosiaalialan osaamiskeskusten perustoiminnan valtionavustus turvataan esitetyn YTA-toimialueiden asetusmuutoksen siirtymäajalle ja perusrahoituksen tasoksi asetetaan jatkossa vähintään 3 miljoonaa euroa.

Tehtävien laajentuessa YTA-tasoisiksi tulee säilyttää vähintään 3 miljoonan vuosittainen valtionavustus sosiaalihuollon osaamisen turvaamiseksi. Tämä on myös valtioneuvoston asettaman valtakunnallisen osaamiskeskustoiminnan neuvottelukunnan yksimielinen kanta.

Eduskunnan antamassa lausumassa eduskunta edellytti sote-järjestämislakia hyväksyessään, että sosiaalihuoltoon luodaan yliopistosairaaloita vastaavan kaltaiset, palvelujen kehittämistä, tutkimusta ja koulutusta tukevat toimintarakenteet. Sosiaalialan osaamiskeskuksien tehtävät vastaavat monilta osin eduskunnan lausumassa edellytettyihin sosiaalihuollon toimintarakenteisiin.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa painotetaan erityisesti TKKI-toimintaa. Ohjelmassa todetaan vahvistettavan hyvinvointialueiden välistä työnjakoa, yhteistyötä ja yhteensovittamista - etenkin erityisosaamisen saatavuutta. Sosiaalialan osaamiskeskuksilla on tärkeä rooli sosiaalihuollon TKKI-toiminnassa. Osaamiskeskukset tekevät tiivistä yhteistyötä tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa.

STMn asetusluonnoksen perustelumuistiossa todetaan osaamiskeskuksilla olevan sosiaalityön tutkimuksessa merkittävä rooli. Sosiaalialan osaamiskeskuksista annetun lain 2 §n mukaan osaamiskeskuksen yhtenä tehtävänä on nimenomaan sosiaalialan tutkimus- kokeilu- ja kehittämistoiminnan toteuttaminen. On tärkeää huolehtia sosiaalihuollon TKI-rahoituksesta ja osaamisesta, koska rakenteita ja resursseja ei ole vielä olemassa, ei hyvinvointialueilla eikä YTA-alueilla. Terveydenhuollon osalta TKI-rakenteet ovat niin hyvinvointialueilla ja YTA-alueilla, mutta sosiaalihuollossa ei ole.

Sosiaalialan osaamiskeskusten nykyinen rahoitus on rajoittanut toimintaa ja siihen tehtävä 1 miljoonan euron vähennys vähentää merkittävästi sosiaalialan osaamiskeskusten toimintamahdollisuuksia. Sosiaalialan osaamiskeskustoimintaa koskevan asetusmuutoksen lähes kaikissa lausuntopalautteissa kiinnitettiin huomiota rahoituksen riittämättömyyteen. Sosiaalialan osaamiskeskuksien lakisääteiset tehtävät eivät ole vähenemässä ja toiminta on turvattava riittävällä perusrahoituksella.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet:

Miia Pitkänen, johtaja, Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Socca
Kaisa Kostamo-Pääkkö, kehitysjohtaja, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Poske
Tuula Tuominen, toimitusjohtaja, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Satakunnan sosiaalialan osaamiskeskus Pikassos
Sointu Möller, johtaja, Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Koske
Tarja Kauppila, johtaja, Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus ISO
Kirsi Kuusinen-James, johtaja, Päijät-Hämeen sosiaalialan osaamiskeskus Verso
Soile Merilä, johtaja, Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Vasso
Tea Pitkänen, toimitusjohtaja, Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom
Arto Rautajoki, kehitysjohtaja, Pohjanmaan maakuntien sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA
Torbjörn Stoor, toimitusjohtaja, ruotsinkielinen sosiaalialan osaamiskeskus FSKC, osaamiskeskusjohdon koordinaattori

Avaa tästä vetoomus pdf-tiedostona (avautuu uuteen ikkunaan).