Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
Matkalla riittävään vanhemmuuteen
-

Matkalla riittävään vanhemmuuteen

Matkalla riittävään vanhemmuuteen -ryhmähanke kuuluu valtakunnalliseen Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen EU-osarahoitteisten hankkeiden kokonaisuuteen. Kehitämme lasten vanhemmille tarjottavaa moniammatillista lastensuojelun tukea Etelä-Savon, Kainuun ja Pohjois-Savon hyvinvointialueilla. Kehittämistyön tausta-ajatus on, että jokaista vanhempaa voidaan tukea matkalla riittävän hyvään vanhemmuuteen.

Ryhmähankkeen tavoitteena on uudistaa monialaisen yhdessä työskentelyn tapoja sekä tuoda lastensuojelun henkilöstölle ja yhteistyökumppaneille osaamista, konkreettisia toimintamalleja, työvälineitä ja mittareita perheiden kanssa työskentelyyn ja vaikuttavuuden arviointiin. Lisäksi tavoitteena on edistää lasten, nuorten ja vanhempien osallisuuden vahvistumista sekä luoda suunnitelmallista lastensuojelun kokemusasiantuntijatoimintaa hyvinvointialueille. Päämääränä on vahvistaa vanhemmuutta sekä lasten ja perheiden hyvinvointia pitkäjänteisesti ja näin ennaltaehkäistä ja vähentää erityisesti 12–17-vuotiaiden lasten sijoitusten määrää.

Ajankohtaista

Kevätkausi on hyvässä vauhdissa. Hanketyöryhmä tapasi tammikuun lopussa ensimmäistä kertaa livenä ISOn toimistolla ja kävimme läpi alueellisia kehittämissuunnitelmia. Moniammatillisten tiimien asiakastyöhön suuntautuvat kokeilut ovat käynnistymässä ja ensimmäisiä kehittämiskumppanuuteen mukaan lähteviä perheitä on jo tiedossa. Kaikille hankealueen lastensuojelussa työskenteleville ammattilaisille suunnattu osaamiskartoitus toteutettiin 1.2.–12.3. Sen tuloksia hyödynnetään kehittämistyön suuntaamisessa ja tulevissa oppimiskokonaisuuksissa. Hanketyöryhmän koulutukset mittareiden käyttöön on aloitettu, jotta pääsemme kokeilemaan myös niitä osana asiakastyön pilotteja. Iloksemme olemme saaneet jo monta kokemusasiantuntijaa mukaan yhteiskehittämiseen kaikilla hyvinvointialueilla. Hankkeen viimeaikaisia kuulumisia ja tulevia näkymiä on koottu tuoreeseen ISOn uutiskirjeeseen (avautuu uuteen ikkunaan).

Hanketyöryhmä osallistuu SOILA-koordinaatiohankkeen järjestämään valmennusprosessiin, jolla tuetaan hankkeissa toteutettavia sosiaalisten innovaatioiden kokeiluja. Valmennus käynnistyi helmikuussa pidetyllä starttitapaamisella, jossa tutustuttiin kokeilujen suunnitteluun ja toteutukseen. Valmennus jatkuu konkreettisten kokeilujen työstämisellä Kokeiluvauhdittamossa, joka pidetään 25.–26.3. Jyväskylässä.

Hankkeessa tapahtuu

  • Pohjois-Savon MRV-tiimi on aloittanut lastensuojelun toimijoille suunnatut kokeilut konsultaatiosta ja monialaisen hanketiimin tapaamisista vanhemmuuden tueksi
  • Kainuun MRV-tiimi järjestää helmi-huhtikuussa paikallisia yhteiskehittämisen tilaisuuksia eri puolilla hyvinvointialuetta
  • Eloisan MRV-tiimi järjestää maaliskuussa kokemusasiantuntijoille pulinapajan, jossa pohditaan yhteistyön keinoja lastensuojelun asiakasperheiden auttamiseksi
  • ISO kokoaa osaamiskartoituksen tulokset tiiviiseen raporttiin maaliskuun aikana

Toteutus

Hanke toteutetaan EU-osarahoitteisena ryhmähankkeena, jonka kehittämisteemat, työpaketit ja sisällöt ovat kaikille yhteiset. ISOn hankepäällikkö johtaa hanketta ja alueiden hanketiimeistä muodostuvaa hanketyöryhmää sekä vastaa ryhmähankkeen kokonaisuudesta. ISOn hankekoordinaattori koordinoi ja yhteensovittaa osahankkeiden yhteiskehittämistä sekä vastaa kehittämistyön tutkimuksellisesta asiantuntijatuesta. Etelä-Savon, Kainuun ja Pohjois-Savon hyvinvointialueet osallistuvat ryhmähankkeen yhteiskehittämiseen, mutta vastaavat kukin omista kehittämiskokonaisuuksistaan.

Jokaisella hyvinvointialueella työskentelee moniammatillinen hanketiimi, jossa on mukana sosiaalityöntekijä ja/tai sosionomi, perheterapeutti sekä mielenterveys- ja/tai päihdetyön sairaanhoitaja. Tiimit kehittävät ja tarjoavat vanhemmille konkreettista tukea ja ohjausta lapsesta huolehtimiseen sekä vanhempana toimimiseen hankalissakin perhetilanteissa. Lisäksi uudistamme monialaisen yhdessä työskentelyn tapoja ja kehitämme työntekijöiden ja asiakkaiden verkostoihin jalkautuvien moniammatillisten tiimien toimintarakenteita kullakin hyvinvointialueella.

Järjestämme lastensuojelun henkilöstölle ja yhteistyökumppaneille valmennuksia, koulutuksia ja muita yhteisiä oppimisprosesseja, joiden kautta työntekijät saavat osaamista, konkreettisia toimintamalleja, työvälineitä ja mittareita perheiden kanssa työskentelyyn ja vaikuttavuuden arviointiin. ISO valmistelee ja toteuttaa syyskaudella hyvinvointialueiden lastensuojelussa työskenteleville ammattilaisille kohdennetun osaamiskartoituksen, jonka pohjalta tämä kokonaisuus suunnitellaan.

Tulemme työskentelemään yhdessä lastensuojelun asiakkaana olleiden nuorten ja vanhempien kanssa ja luomme hyvinvointialueille suunnitelmallista lastensuojelun kokemusasiantuntijatoimintaa. Näin tuomme erityisesti vanhempien ja lasten ääntä kuuluviin, ja vahvistamme asiakkaiden osallisuutta sosiaalityössä.

Hankefaktat

  • Toiminta-aika: 1.8.2024–31.12.2026
  • Päähankkeen toteuttaja: ISO
  • Osahankkeiden toteuttajat: Etelä-Savon, Kainuun sekä Pohjois-Savon hyvinvointialueet
  • Rahoitus: ELY-keskus, EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakausi Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027, Euroopan sosiaalirahasto (ESR+, Toimintalinja 5 Sosiaalisten innovaatioiden Suomi, erityistavoite 5.1 Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen)
    • Ryhmähankkeen kokonaiskustannukset: 2 248 352 euroa
    • EU-rahoituksen osuus: 1 798 681 euroa
  • ISOn osahankkeen kustannukset: 351 748 euroa + omarahoitus 87 937 euroa, yhteensä 439 685 euroa
  • Linkki hankkeen tietoihin EURA-hanketietopalvelussa (avautuu uuteen ikkunaan)

Ryhmähanke on osa Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankekokonaisuutta, johon pääset tutustumaan tarkemmin Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohankkeen (SOILA) verkkosivuilla ja Innokylässä (linkit avautuvat uusiin ikkunoihin).

Hankkeen videot

Teeman materiaaleja

Tiedostot

.pdf
MRV-hankkeen rekisteri- ja tietosuojaseloste_ISO
.pdf
Hankkeen esittelydiat
.pdf
Hankkeen esittelykortti

Blogikirjoitukset

Seuraa somessa

Ota yhteyttä

Päivi Malinen

kehittämispäällikkö, hankepäällikkö, Matkalla riittävään vanhemmuuteen -hanke

044 024 6415

paivi.malinen@isonet.fi

Jaana Rantalainen

hankekoordinaattori, Matkalla riittävään vanhemmuuteen -hanke

044 901 1693

jaana.rantalainen@isonet.fi

Hanketoteuttajien ja rahoittajan logot