Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
-

Kansa-koulu 6

Kansa-koulu 6 – Sosiaalialan kirjaamisosaamista tukemassa -hanke edisti sosiaalihuollon kirjaamiskäytäntöjen kehittämistä kansallisesti ja turvasi soveltuvin osin Kansa-koulu-hankkeissa rakentuneen kirjaamismateriaalin jatkohyödyntämisen.

Ajankohtaista

Kansa-koulu 6 -hanke on päättynyt 31.12.2024. Samalla tulee päätökseen lähes kymmenen vuoden mittainen sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämiseksi ja kirjaamisosaamisen vahvistamiseksi tehty työ sosiaalialan osaamiskeskuksissa.

Vuosien varrella on tarjottu tukea lukuisille organisaatioille kirjaamisosaamisen kehittämiseen sekä valmennettu tuhansia sosiaalialan kirjaamisasiantuntijoita työyhteisöihin ympäri Suomen.

Kansa-koulu-hankkeet lukuina

  • 6 hanketta,
  • 9 vuotta ja 5 kuukautta,
  • 11 sosiaalialan osaamiskeskusta (FSKC, ISO, Koske, Socom, Pikassos, Poske, Socca, Vasso, SONet BOTNIA, Sosiaalitaito ja Verso),
  • 50 kansakoululaista,
  • 5326 valmistunutta kirjaamisasiantuntijaa ja
  • 19 654 Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin suorittajaa.

Kiitämme lämpimästi kaikkia kehittämistyössä mukana olleita!

Hankefaktat

Kansa-koulu 6 – Sosiaalialan kirjaamisosaamista tukemassa -hankkeen toiminta-aika oli 1.5.–31.12.2024 ja hanketta toteuttivat sosiaalialan osaamiskeskuksista ISO, Pikassos, Socca sekä Vasso. ISOn hanketyöntekijänä työskenteli kehittäjäkoordinaattori Kirsi Kaartinen 50 % työpanoksella. Hanketta rahoitti Sosiaali- ja terveysministeriö Suomen kestävän kasvun ohjelmasta myönnettävällä valtionavustuksella (Next Generation EU).

Hankkeen toiminta jakautui kahteen työpakettiin:

  1. Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi ja
  2. Toimintamallit ja materiaalit.

Työpakettien toimenpiteinä toteutettiin ja pilotoitiin Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi, tunnistettiin ja yhdistettiin soveltuvin osin Kansa-koulun toimintamalleja ja materiaaleja osaksi kansallista kirjaamisen tukea sekä tiivistettiin verkostoyhteistyötä.

Hankkeen toiminta kohdistui kolmelle tasolle, jotka olivat:

  • Projektiryhmätyöskentelyssä tehtävä kansallinen yhteiskehittäminen,
  • Avainhenkilöverkostossa kirjaamista kehittävien henkilöiden kanssa tehtävä yhteiskehittäminen sekä
  • Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin osalta, sen kohdentuminen kaikille sosiaalihuollon asiakastietoa kirjaaville työntekijöille ja opiskelijoille.

Hankkeen aikaansaannokset

Kansa-koulu 6-hankkeen ensimmäisen työpaketin tavoitteena oli edistää sosiaalihuollon kirjaamiskäytäntöjen kehittämistä kansallisesti.

Tavoitteeseen vastattiin pilotoimalla ja tuottamalla yhteistyössä HAUS kehittämiskeskus Oy:n eOppiva-tiimin kanssa kaikille avoin ja saavutettava Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi valtionhallinnon digitaaliselle oppimisalustalle (eOppiva).

Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin suoritti 31.12.2024 mennessä eOppivan tietojen mukaan:

  • suomenkielisenä 18 549,
  • ruotsinkielisenä 1 104 ja
  • kaikkiaan yhteensä 19 654 henkilöä.

Hankkeen palautekyselyyn vastanneiden (n=804) osalta Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin oppimistavoitteiden saavuttamista mittaava keskiarvo oli 4,7. Oppimistavoitteiden saavuttamista kurssilla arvioitiin seuraavien väittämien avulla:

  1. opin keskeiset asiat sosiaalihuollon kirjaamisesta,
  2. ymmärrän, ketkä sosiaalihuollossa kirjaavat ja miksi,
  3. sain käsityksen siitä, mitä on hyvä kirjaaminen ja
  4. ymmärrän, miten sosiaalihuollon kirjauksia voidaan käyttää ja hyödyntää. 

Käytetty asteikko väittämien osalta oli 1-5, jossa 1 = täysin erimieltä ja 5= täysin samaa mieltä.

Vastaajat arvioivat lisäksi oman kirjaamisosaamisensa tasoa numeerisesti asteikolla 0–10, ennen kurssin suorittamista ja kurssin suorittamisen jälkeen. Vastausten mukaan kirjaamisosaamisen taso oli vastaajilla ennen kurssin suorittamista keskiarvoisesti 7,1 (n=797) ja kurssin suorittamisen jälkeen keskiarvoisesti 8,3 (n=798). Osaamisen katsottiin täten lisääntyneen kurssin suorittamisen myötä.

Kurssista annetussa avoimessa palautteessa korostuivat etenkin maininnat kurssin selkeydestä, asioiden esittämisestä loogisesti, jäsennellysti, ymmärrettävästi ja monipuolisesti sekä maininnat kurssin tiiviydestä ja kattavuudesta. Erityisesti pidettiin

  • käytännön esimerkeistä,
  • moduulien keskeiset asiat kertaavista videoista,
  • toiminnallisuuksista,
  • tehtävistä/harjoituksista tekstin lomassa sekä
  • visuaalisesta toteutuksesta.  

“Kurssi toi selkeästi esille kirjaamisen sisällöstä kaiken tärkeän ja sen tärkeän merkityksen monelle eri taholle, myös asiakkaalle itselleen. Lisäksi huomioiden sen, kuinka kaikki perustuu lakeihin.”

”Pidin erityisesti siitä, miten kirjaamiskokemusta kuvattiin eri henkilöiden avulla. Kurssissa oltiin hyvin monipuolisesti lähdetty avaamaan kirjaamista ja sen perusteita, eettistä puolta sekä sen vaikutuksia. Hyvää oli myös eri linkit, mihin aion perehtyä paremmalla ajalla vielä. Hyvä kurssi. Kiitos!”

”Möjlighet att studera i egen takt, bra sammanfattande videon och exempel.”

Voit tutustua kursseihin tai suorittaa ne ohessa olevien linkkien kautta (kurssit avautuvat linkeistä uusiin välilehtiin):

Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi - eOppiva

Grundkurs i dokumentering inom socialvården - eOppiva

Lisätietoja Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin toteutuksesta ja kurssista saadun palautteen arviointikoosteen löydät Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin toimintamallikuvauksesta Innokylässä (toimintamalli avautuu linkistä uuteen välilehteen):

Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi eOppivassa (RRP, P4, I3) | Innokylä

Hankkeen toisessa, toimintamalleihin ja materiaaleihin liittyvässä työpaketissa turvattiin Kansa-koulu-hankkeissa rakentuneen kirjaamismateriaalin jatkohyödyntämistä, tuettiin alueellisten ja THL:n kansallisen kirjaamisverkostotoiminnan yhteistoimintaa sekä tehtiin kehittämisyhteistyötä THL:n, Kelan ja STM:n edustajien kanssa.

Voit tutustua työpaketin 2 sisältöihin ja tuloksiin Innokylässä Avainhenkilöverkoston ja Projektiryhmän toimintaa kuvaavien toimintamalleihin vievien linkkien kautta (sivut avautuvat uusiin välilehtiin):

Kansa-koulu-hankkeen Avainhenkilöverkosto (RRP, P4, I3) | Innokylä

Kansa-koulu-hankkeen Projektiryhmä (RRP, P4, I3) | Innokylä

Kansa-koulu 6 – hanke kokonaisuudessaan kuvattuna löytyy puolestaan Innokylän toimintamallikuvauksena seuraavasta linkistä (avautuu uuteen ikkunaan):  Kansa-koulu 6 – Sosiaalialan kirjaamisosaamista tukemassa (RRP, P4, I3) | Innokylä

Aiemmat Kansa-koulu-hankkeet

Sosiaalialan osaamiskeskusten yhteistyöllä toteutetut valtakunnalliset Kansa-koulu-hankkeet vahvistivat sosiaalihuollon kirjaamisosaamista vuodesta 2015 aina vuoteen 2024 saakka. Kahta ensimmäistä hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom ja rahoitti THL. Kolmannesta hankkeesta lähtien hankkeen hallinnointi oli Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Vassossa ja rahoitus tuli STM:n kautta. Kuudennen Kansa-koulu-hankkeen aikana hanketta hallinnoi Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus / Varsinais-Suomen hyvinvointialue.

Alla olevasta listauksesta löydät linkitykset aikaisempien Kansa-koulu-hankkeiden aikaansaannoksiin, jotka on koottu kunkin hankkeen omaan Innokylä-kokonaisuuteen. Sieltä löytyvät tarkemmat kuvaukset jokaisen hankkeen toiminnasta ja tuloksista. Kaikki linkit avautuvat aina uuteen ikkunaan.

Kirjaamisen tukea on saatavilla jatkossa kansallisilta toimijoilta

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tarjoaa monimuotoista tukea sosiaalihuollon rakenteiseen kirjaamiseen järjestäen rakenteisen kirjaamisen tukitilaisuuksia, tarjoamalla kirjaamisen tuki- ja ohjemateriaaleja sekä koordinoimalla Sote-kirjaamisen kansallista verkostoa. Lue lisää verkkosivuilta (sivu aukeaa linkistä uuteen välilehteen): Sosiaalihuollon kirjaamisohjeet - THL
  • Kelan Kanta-palvelut tarjoavat koulutuksia ja tilaisuuksia niin sote-ammattilaisille kuin järjestelmäkehittäjille. Lisäksi Kanta-palveluiden verkkosivuilla on saatavilla erilaisia tuki- ja ohjemateriaaleja kuten esimerkiksi Kanta-verkkokoulut. Lue lisää verkkosivuilta (sivu aukeaa linkistä uuteen välilehteen): Sote-ammattilaiset - Kanta.fi

Blogikirjoitukset

linkit avautuvat uuteen ikkunaan:

Ota yhteyttä

Kirsi Kaartinen

kehittäjäkoordinaattori

044 491 5672

kirsi.kaartinen@isonet.fi

Lumo_hankeorganisaatioiden_logot