Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
-

LUMOavalla matkalla

On ennättänyt kulua jo puoli vuotta siitä, kun monialaisen lastensuojelun kehittämishanke LUMO päättyi. Olin luvannut tehdä ISOn nettisivuille koosteen hankkeen kehittämistyöstä ja sen tuloksista, ja pari päivää sitten tajusin unohtaneeni asian tyystin. Onneksi maailma ei tuon takia kaatunut, eikä koosteen kokoaminen ollut vielä myöhäistä.

Kun palasin hankkeen kehittämistyön äärelle, mieleen tulvahti monia muistoja matkan varrelta. Miten osaamiskeskuksille suunnattu hankehaku avautui keväällä 2020 aivan yllättäen. Miten nopeasti saimme koottua suunnittelujoukot Itä-Suomen YTAn neljästä maakunnasta, ja miten kaikki alueiden kunnat ja sote-kuntayhtymät sitoutuivat hankkeen toteuttamiseen. Miten hankepäätöstä jännityksellä odotettiin ja lopulta syyslomaviikolla se saatiin. Miten hienolta tuntui, kun joulukuun puolivälissä meillä oli vihdoin hanketiimi kasassa ja päästiin hanketyössä kunnolla liikkeelle, vaikka elettiinkin kiivainta korona-aikaa. Ja vauhtia sitten riittikin!

LUMOn toimintaa, tuotoksia ja tuloksia kootessa huomasin taas, miten paljon saimmekaan aikaan ja miten monenlaista kehittämistä reilun parin vuoden aikana ennätettiin tehdä. Kokemusasiantuntijoiden löytyminen timanttisen tiimimme kehittäjäkumppaneiksi oli ehkä parasta, mitä hankeaika toi tullessaan. Meillä sosiaalialan ammattilaisilla on paljon osaamista ja ammattitaitoa palvelujen kehittämiseen. Tämä ei yksin riitä, vaan rinnalle tarvitaan asiakkailta nousevaa kokemustietoa. Ilman asiakkaiden erilaista osaamista, ymmärrystä ja viisautta olisi LUMOssa tehty työ ollut hyvin erilaista, näin uskallan väittää.

Monitoimijaisen työskentelyn edistäminen oli laaja kokonaisuus, jossa kehitettiin toimintamalleja yhteistyölle. Esimerkiksi toimintakortit lapsen monitoimijaisen palvelutarpeen arvioinnin tueksi olivat pitkän työskentelyn tulosta. Tuossa pilotissa oli mukana muutama kunta/kuntayhtymä. Työskentelyn alussa ei osattu edes aavistaa, että olisimme esittelemässä näitä palvelutarpeen arvioinnin toimintakortteja valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä syksyllä 2022.

Yksi hankkeen suurimpia ponnistuksia oli opetusvideon tuottaminen lastensuojelun systeemisestä viikkokokouksesta yhdessä Etelä-Suomen sisarhankkeen kanssa. Videon käsikirjoittaminen, kuvauksissa mukana olo ja näytteleminen eivät ole ihan perinteisintä hanketyötä! Tämänkaltaista opetusvideota on lastensuojelun kentällä toivottu jo pitkään ja tuntuu hienolta, että pystyimme hankkeina tähän pyyntöön vastaamaan.

Yhteenvetoa kootessa tunsin kiitollisuutta, innostusta, ylpeyttä ja haikeuttakin. Hanketyö on tiivistä, se nivoo tekijänsä yhteen ja hioo erilaisista ihmisistä joukkueen – tiimin, jolla on yhteinen tavoite ja päämäärä. Meillä se oli lastensuojelun ja monialaisen verkoston työhön ja toimintakulttuuriin vaikuttaminen monin eri keinoin. On hienoa huomata, että työssä on myös onnistuttu: hyvinvointialueiden lastensuojelun johdossa on sitouduttu kokemusasiantuntijatoiminnan edistämiseen, systeemisen työotteen juurruttamiseen ja monitoimijaisen työotteen eteenpäin viemiseen.

LUMO-hankkeen tuloskoosteen voit lukea tästä (pdf, avautuu uuteen ikkunaan)

Kirjoittajat

Päivi Malinen
kehittämispäällikkö, hankepäällikkö, Matkalla riittävään vanhemmuuteen -hanke

Artikkelin asiasanat

kehittämistyö
kokemusasiantuntijuus
lastensuojelu
LUMO-hanke
monialaisuus
monitoimijaisuus
osallisuus
systeeminen lastensuojelu