Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Nostetaan liput salkoon - Monitoimijaista sosiaalityötä vankilasta vapautuville
-

Nostetaan liput salkoon - Monitoimijaista sosiaalityötä vankilasta vapautuville

”Jos sä lipun nostat salkoon tiedän sen, että turhaan luoksesi tullut en
Mut jos mä näänkin salon aivan tyhjillään, on parempi kun, sä unohdat mun, sua mä vaivaa en
Mä lähden pois mut jos vain lipun nään, mä luokses jään.”

Kai Hyttisen Nosta lippu salkoon -kappaleessa vankilasta vapautuva esittää toiveen mahdollisuudesta palata kotiin vankeustuomion jälkeen. Merkkinä kotiin palaamisen onnistumisesta on kotipihan lippu salossa. Mikäli lippu liehuu, laulun henkilö on tervetullut kotiin.  

Rikollisuus puhuttaa laulujen lisäksi mediassa.  On uutisoitu vankimäärän kasvusta (Yle 30.7.2024) ja nuorten tekemät rikokset saavat palstatilaa. Vaan mitä kuuluu niille rikostaustaisille, jotka pyrkivät irti rikollisuudesta ja sen mukanaan tuomista hankaluuksista? Keväällä Yle kirjoitti kokemusasiantuntijuuden merkityksestä rikollisuudesta irtautumisessa (Yle Pohjois-Savo 24.5.2024), joka oli tärkeä nosto keinoista, joiden avulla rikollisuudesta voi irtautua.  

Iso osa vankilasta vapautuvista putoaa yhteiskunnan turvaverkkojen läpi. VTR-rahoitteisessa tutkimushankkeessa (VAPAA-hanke) selvitämme, miten monitoimijainen sosiaalityö voi olla rikostaustaisten asiakkaiden tukena vankilasta vapautumisen nivelvaiheessa. Hanketta johtaa Laurea-ammattikorkeakoulu ja partnereina ovat Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Savon hyvinvointialue sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue. Hankkeen keskiössä on tutkimusperustainen monitoimijaisen sosiaalityön mallin kehittäminen.  

Syksyllä 2024 hankkeessa alkaa toimintamallin kehittämisen vaihe.  Pohjois-Savon hyvinvointialueen työikäisten sosiaalipalvelut on mukana kehittämässä koko hyvinvointialueelle toimivaa ja yhtenäistä yhteistyömallia yhdessä hankkeen työntekijöiden, Rikosseuraamuslaitoksen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Toimintamallia kehitetään rinnakkain Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kanssa.   

Alussa mainitussa laulussa kerrotaan kotiin palaamisesta sekä puolisosta ja perheestä, joilla on tutkitusti merkitystä rikollisuudesta irtautumisessa. Voisiko kuitenkin laulun sanomaa ajatella myös viranomais- ja muiden toimijoiden yhteistyön ”lipuksi salossa” vankilasta vapautuessa? Olisiko yhteinen toimintamalli asiakkaalle ”lippu salkoon -merkki” siitä, että hänelle löytyy toimivat yhteistyörakenteet? Kun lippu on salossa, kaikki vapautumisvaiheen toimijat - mukaan lukien asiakas - tietäisivät, miten työskennellään ja ketä on mukana missäkin vaiheessa. 

Haastamme siis Sinut keskusteluun ja yhteistyöhön monitoimijaisen sosiaalityön kehittämisessä vankilasta vapautuville. Tule mukaan nostamaan lippu salkoon! 

Alla olevat linkit avautuvat uuteen ikkunaan:

Kai Hyttinen - Nosta lippu salkoon lyrics | Musixmatch 

Rikosseuraamuslaitos: Vankeja yhä enemmän | Uutisia lyhyesti | Yle 

Mikko haluaa irtautua vankilakierteestä: ”Elämä on helvetin lyhyt ja rikollisen vielä lyhyempi” | Pohjois-Savo | Yle 

Monitoimijainen sosiaalityö vankilasta vapautuvan tukena digitalisoituvassa yhteiskunnassa (VAPAA) - UEFConnect  

Kirjoittajat

Katja Surakka
tutkija, tiimivastaava/sosiaalityöntekijä, Pohjois-Savon hyvinvointialue
Mari Suonio
yliopisto-opettaja, tutkija, Itä-Suomen yliopisto

Artikkelin asiasanat

aikuissosiaalityö
kokemusasiantuntijuus
monitoimijainen sosiaalityö
monitoimijaisuus
rikollisuus
rikostaustaiset
tutkimusperustainen
työikäisten sosiaalipalvelut
vankilasta vapautuminen