Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Runsaat 888 sivua sosiaalioikeutta ja 1 107 sivua lastensuojelulain soveltamista
-

Runsaat 888 sivua sosiaalioikeutta ja 1 107 sivua lastensuojelulain soveltamista

Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoon kuuluvista sosiaalityön pääaineopinnoistani muistan muutamia keskeisiä teoksia, joihin käytännön sosiaalityössä toistuvasti palasin. Yksi niistä oli Kaarlo Tuorin Sosiaalioikeus, joka käsittelee sosiaalioikeuden säännöksiä ja niiden taustalla vaikuttavia oikeudenalan yleisiä oppeja. Teoksesta on ilmestynyt nyt jo kuudes, 888-sivuinen painos (Kaarlo Tuori & Toomas Kotkas, 2023), joka ottaa huomioon muun muassa vuoden 2023 alusta voimaan tulleen sote-uudistuksen aiheuttamat muutokset.

Sosiaalityön opinnoista jäi erityisesti mieleen nykyisin Itä-Suomen hallinto-oikeuden ylituomarina toimivan Veijo Tarukanteleen luento, jolla hän kertoi, mitä tarkoittaa, kun sosiaalityöntekijä tekee työtään henkilökohtaisella virkavastuulla. Kyse on tavallista laajemmasta ja ankarammasta oikeudellisesta vastuusta ja seurausten kantamisesta sosiaalityössä.

Sosiaalityöntekijä vastaa viranhaltijana toimiessaan päätöksistään yksin. Sosiaalityöntekijän vastuuta eivät hänen kanssaan jaa esimerkiksi viranhaltijan esimies, hänen edustamansa organisaatio tai sen johto. Vastuu on yksin viranhaltijalla myös niissä tilanteissa, joissa hän on saanut tai noudattanut organisaation tai esimiehensä vääriä tai lainvastaisia ohjeita.

Viranhaltija on lisäksi rikosoikeudellisesti vastuussa työssään tekemästä virheestä tai laiminlyönnistä sekä henkilökohtaisesti korvausvelvollinen aiheuttamastaan vahingosta. Viranhaltija vastaa tekemisistään tai tekemättä jättämisistään edelleen myös niissä tilanteissa, joissa työn olosuhteet ovat olleet epäinhimilliset, mitä ne valitettavan usein sosiaalialalla käytännön työssä ovat.

Eduskunta hyväksyi 20.11.2024 hallituksen esityksen, minkä myötä tilapäisenä sosiaalityöntekijänä toimivien osaamisvaatimuksia heikennetään. Tämä päätös heikentää asiakasturvallisuutta ja lisää laillistettujen sosiaalityöntekijöiden kuormitusta entisestään. Heidän tulisi oman työn ohessa pystyä ohjaamaan ja valvomaan jatkossa myös puutteellisella koulutustaustalla tilapäisesti sosiaalityöntekijänä toimivien tekemää työtä. Lain noudattaminen on vain yksi osa äärimmäisen vaativaa viranhaltijan työtä sosiaalialalla. Se on kuitenkin kaikkien oikeusturvan sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta keskeistä.

Lastensuojelu on maailman tärkeimpiä työtehtäviä. Lastensuojelun sosiaalityön pitkällä työkokemuksella voin todeta, että harvat jaksavat tai kykenevät lasten suojeluun, jos työskentelyolosuhteet eivät ole kunnossa. Joka vuosi uutisoitu – ja jo kymmeniä vuosia kestänyt – lastensuojelun kriisi ei ratkea pätevyysvaatimuksia alentamalla. Toivottavasti kaikki lastensuojelutyöhön suuntaavat henkilöt osaavat (Tapio Räty, 2023) Lastensuojelulaki – Käytäntö ja soveltaminen -teoksen 1 107:n sivun opit hyvin. Ei eduskunnassa nyt alalla uudelleen arvioitujen osaamisvaatimusten kannalta, vaan ihan asiakkaiden parhaan ja oman oikeusturvansa vuoksi.

Lue lisää:

Tuori, K. & Kotkas, T. 2023. Sosiaalioikeus. Alma Talent. Helsinki.

Räty, T. 2023. Lastensuojelulaki - Käytäntö ja soveltaminen. Edilex Lakitieto. Helsinki.

Kirjoittajat

Kirsi Kaartinen
kehittäjäkoordinaattori

Artikkelin asiasanat

asiakasturvallisuus
etiikka
kirjaamisosaaminen
lainsäädäntö
lastensuojelu
osaaminen
rakenteellinen sosiaalityö
sosiaalihuolto
sosiaalioikeus
sosiaalityöntekijä
virkavastuu