Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Sosiaaliviranomainen varautumisen etulinjassa
-

Sosiaaliviranomainen varautumisen etulinjassa

Muistatko vielä raskaansarjan lumivuodenvaihteen viisi vuotta sitten? Tykkylumi kaatoi Kainuussa sähkölinjoja, tuhansilta kotitalouksilla katkesivat sähköt ja viranomaiset paahtoivat töitä kohotetulla valmiudella.

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kainuussa on nyt varauduttu normaaliolojen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin pelastuslaitoksen koordinoimalla evakuointisuunnittelulla. Suunnitelmassa sosiaaliviranomaisella on merkittävä rooli. Sosiaalihuoltolain 12 §:n mukaisesti sen on kyettävä majoittamaan ja muonittamaan väestö kaikissa olosuhteissa.

Evakuointikeskuksen perustaminen -ohjeen (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2015:1) mukaisesti Kainuun jokaiseen kuntaan on suunniteltu kahdesta neljään evakuointikeskusta, tarkkoja toiminnallisia pohjapiirroksia ja toimintakortteja myöten. Evakuointikeskuksia voidaan joutua perustamaan esimerkiksi pitkäaikaisissa sähkön-, lämmön- tai vedenjakelun häiriöissä, laajamittaisissa tulipalotilanteissa, terrori-iskun jälkeen, aseellisen hyökkäyksen uhatessa tai väestöä vastaan otettaessa muualta Suomesta Kainuuseen.

Kainuun valmiusfoorumin päätöksen mukaan evakuointikeskustoimintamalli on nyt lanseerattu sosiaaliviranomaisen johdolla jokaisessa kahdeksassa kunnassa. Esittelytilaisuuksien ja toiminnallisten harjoitusten järjestelyihin 2022–2023 osallistui 495 henkilöä Kainuun hyvinvointialueelta, kunnista, SPR:stä, seurakunnista, pelastuslaitoksesta, poliisilaitoksesta ja rajavartiostosta. Kaikkiaan 1 527 kuntalaista kävi paikan päällä tutustumassa evakuointikeskukseen ja sai kotiin viemisiksi tuhdin paketin kotitalouksien 72 tunnin varautumisesta. Kuntalaiset antoivat myönteistä palautetta ja toivoivat jatkossakin vastaavia esittelyjä.

Järjestelyihin kului työtunteja reippaanlaisesti, mutta panostus kannatti. Saimme arvokasta käytännön kokemusta yhteistyöstä sekä eri toimijoiden tehtävistä ja vastuista. Tätä pääomaa hyödynnämme todellisen tilanteen tullessa. Sosiaalialan ammattilaiset perehdytettiin tehtäviinsä sekä teoriassa että käytännössä. Perehdytyksiä jatketaan vuosittain sisäisenä koulutuksena.

Kainuulaiset toimijat tuntevat esittelyjen ansiosta hyvin evakuointikeskustoimintamallin. Olemme testanneet ja kehittäneet sitä tilaisuuksissa saadun kokemuksen ja palautteiden perusteella. Jokaisessa aikuisten sosiaalityön toimipisteessä on valmiuslaatikko, joka sisältää kaikki tarvitsemamme materiaalit. Toimeksiannon tullessa olemme valmiita siirtymään evakuointikeskukseen vastaanottamaan evakuoituja 1–2 tunnin kuluessa hälytyksestä.

Kainuussa voimme nukkua yömme rauhassa. Olemme varautuneet hyvin erilaisiin yhteiskunnan häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.

Let it snow – Kainuu evakuoi!

Kirjoittajat

Päivi Ahola-Anttonen
Kainuun hyvinvointialue, aikuisten sosiaalityön palveluyksikkö, palveluyksikköpäällikkö, johtava sosiaalityöntekijä