Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Tulevaisuutta rakentava sosiaalihuollon osaamisalue: kirjaaminen
-

Tulevaisuutta rakentava sosiaalihuollon osaamisalue: kirjaaminen

Viime vuoden lopussa päättyneen, sosiaalialan osaamiskeskusten yhteisen Kansa-koulu 6 -kehittämishankkeen toteuttivat käytännössä osaamiskeskukset ISO, Pikassos, Socca ja Vasso (hankehallinnoija). Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi hankkeelle avustusta osana Suomen Kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU).

Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin pilotointi Kansa-koulu-hanketyönä oli selkeä menestystarina. Se oli samalla komea päätös sosiaalialan osaamiskeskusten pitkäjänteiselle, valtakunnalliselle yhteistyölle kirjaamisosaamisen ja kehittämisen vahvistamiseksi. Vuoden lopussa kurssin suorittaneita oli jo yhteensä 19 654 henkilöä. Ilolla on pantu merkille, että THL otti ennalta suunnitellusti heti vuoden alussa kopin kirjaamiskurssin jatkosta. Näin kurssi voi – maksuttomana ja tietoverkossa vapaasti saatavilla olevana – tavoittaa helposti ja laajasti sosiaalialalla toimivia ammattilaisia sekä alalle suuntaavia opiskelijoita.

Muuttuvassa yhteiskunnassa tiedolla johtamiseen on välttämätöntä panostaa yhä enemmän. Sosiaalihuollon kirjaamisen yhtenäinen, systemaattinen kehittäminen koko maassa turvaa osaltaan laadukasta asiakastiedon dokumentointia. Laadukas dokumentointi ja sen myötä tilastointi luovat tiedonhallinnalle, työn johtamiselle ja jatkuvalle kehittämiselle hyvän, kestävän perustan.

Valtakunnassa siis kaikki hyvin, vai olisiko meillä vielä jotakin kehittämisen näkökulmasta huomioon otettavaa?

Hyvinvointialueille palkattiin kirjaamiskoordinaattoreita Kestävän kehityksen ohjelman RRP-rahoituksella, joka päättyy kuluvan vuoden lopussa. Lähes kaikilla hyvinvointialueilla on tiettävästi valtavat talouden sopeuttamispaineet vuoden 2026 loppuun mennessä. Samaan aikaan sote-ammattilaisista on pulaa ja monia organisaatioita vaivaa turhan vilkas työntekijävaihtuvuus. Miten hyvin voidaan lähivuosina turvata sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntemuksen jatkuvuus ja sen edelleen kehittäminen?

Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisessä on otettava huomioon kirjaamistakin määrittävä ja alati muuttuva lainsäädäntö. Tietojärjestelmien käytettävyys, turvallisuus ja toimivuus ovat tärkeitä: kirjaamisen tulee olla riittävän nopeaa ja mahdollisimman vaivatonta. Sosiaalialan ammattilaiset ja asiantuntijat tietävät, mitä tietojärjestelmiltä sosiaalihuollon asiakastyössä vaaditaan. Tietojärjestelmätoimittajat tietävät, mikä on teknisesti mahdollista toteuttaa, ja miten jatkuvasti kehittyvää tekoälyä voidaan tukiälynä asiallisesti hyödyntää kirjaamistyössä.

Kirjaaminen on aina yhteydessä esimerkiksi asiakas- ja potilasturvallisuuteen, asiakkaiden ja työntekijöiden oikeusturvaan sekä tiedon monenlaiseen jatkohyödyntämiseen ja toisiokäyttöön. Kirjaamisen kehittäminen vaatii tulevaisuudessa yhä enemmän monialaista yhteiskehittämistä. Jatkossakin organisaatioihin tarvitaan kirjaamisen avainhenkilöitä sekä systemaattista osaamisen kehittämistä: resursseja ja ratkaisuja.

Kirjoittajat

Kirsi Kaartinen
kehittäjäkoordinaattori
Tarja Kauppila
johtaja, ISO

Artikkelin asiasanat

asiakas- ja potilasturvallisuus
dokumentointi
hyvinvointialue
Kansa-koulu
kansa-koulu 6
kirjaaminen
kirjaamisosaaminen
kirjaamisosaamisen kehittäminen
lainsäädäntö
sosiaalialan osaamisen kehittäminen
sosiaalialan osaamiskeskus
sosiaalihuollon asiakastyö
sosiaalihuollon kirjaaminen
sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi
tekoäly
tiedolla johtaminen
tiedonhallinta
tietojärjestelmät
tilastointi
tukiäly
valtakunnallinen yhteistyö
yhteiskehittäminen