Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Työllisyyden edistämisen yhdyspintojen palvelujärjestelmät murroksessa
-

Työllisyyden edistämisen yhdyspintojen palvelujärjestelmät murroksessa

Työllisyyden edistämisen ekosysteemeissä on meneillään murrosvaihe. Hyvinvointialueiden rakentuminen on yhä käynnissä ja TE24-uudistuksessa julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu on siirtymässä kunnille. Pohjois-Savoon muodostuu kolme työllisyysaluetta. 1.1.2025 voimaan astuu laki työllistymisen monialaisesta edistämisestä (381/2023), joka korvaa aiemman TYP-lain. Merkittävin muutos on työttömyyden keston poistuminen työvoimaviranomaisen, hyvinvointialueen sekä Kelan välisen monialaisen palvelun määrittelystä.

Lakimuutos mahdollistaa varhaisemman monialaisen tuen asiakasprosesseissa. Toisaalta laajentuva asiakasryhmä voi tuoda priorisointitarvetta henkilöstö- ja taloushaasteiden kanssa pinnisteleville kunnille ja hyvinvointialueille. Kunnille suunnatun, työllistymistä kannustavan rahoitusmallin pelätään uhkaavan vaikeasti työllistyvien henkilöiden tarvitsemien työvoimapalveluiden saatavuutta. Lisäksi hyvinvointialueilla ei nähdä olevan riittäviä kannustimia kohderyhmän työkyvyn tuen palveluiden järjestämiseen.

Pitkäaikaistyöttömyyden ja työkyvyttömyyden esiintyvyydet ovat maakunnassa korkeita. Monialaisen yhteistyön toteutuminen olisi tärkeää näiden henkilöiden työkyvyn tuen palveluissa. Uudistusten on pelätty pirstaloivan entisestään hajanaista palvelujärjestelmää ja eriarvoistavan palveluita.

”Välillä ite niinku miettii sitä, että onko se aina helppo sanoa, että ei ole resursseja? Versus, että ihan oikeasti mietittäisiin, että miten voidaan ihan uudella tavalla tehdä jotain. Toisiko se jotakin lisäarvoa sitten jotenkin siihenkin?”

Näin mainitaan YAMK-opinnäytetyöni haastatteluotteessa. Opinnäytetyössäni tutkin työllisyyden edistämisen yhdyspintatyön tilannekuvaa Kuopion alueen pitkäaikaistyöttömien työ- ja toimintakyvyn tuen monialaisissa palveluissa. Laadullisen tutkimuksen teoreettinen tietoperusta muodostui TE24-uudistuksen toimeenpanon tueksi laadittujen yhdyspintojen rakentamisen suositusten pohjalta. Keräsin aineiston kesäkuussa 2024 Kuopion työllisyyspalvelun johdolle ja välijohdolle toteutetuilla teemahaastatteluilla.

Tuloksissa heijastui yhdyspintatyön rakenteista ja malleista sopimisen keskeneräisyys, mihin vaikutti osaltaan aineistonkeruuajankohta. Yhdyspintojen välisen vuoropuhelun koettiin olevan pääosin hyvää, mutta resurssit nähtiin yhteistyötä hankaloittavaksi tekijäksi. Yhdyspintatoimijoiden henkilöstö- ja talousresurssihaasteiden ei uskota kohentuvan lähiaikoina. Muutoksessa olisikin tärkeää sopia paikallisesti ketteriä monialaisen yhteistyön malleja ja tunnistaa monialaisesta palvelusta eniten hyötyvät asiakkaat. Näin voitaisiin sujuvoittaa pitkäaikaistyöttömien työkyvyn tuen asiakasprosesseja sekä ennaltaehkäistä pitkäaikaistyöttömyyttä.

Oliko kiinnostavia havaintoja? Opinnäytetyöni julkaistaan vuoden loppuun mennessä Theseus-tietokannassa nimellä ”Onko se aina helppo sanoa, että ei ole resursseja?”: Kuopion alueen yhdyspintatyön tilannekuva pitkäaikaistyöttömien työ- ja toimintakyvyn tuen monialaisissa palveluissa.

Blogiin liittyvät linkit (avautuvat uuteen ikkunaan):

Kirjoittajat

Kalle Onnela
YAMK-opiskelija, sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen, Savonia-ammattikorkeakoulu projektipäällikkö, työkyvyn ja työllistymisen tuen RRP-valtionavustushanke, Pohjois-Savon hyvinvointialue

Artikkelin asiasanat

monialainen yhteistyö
opinnäytetyö
pitkäaikaistyöttömyys
työkyvyn tuki
työkyvyttömyys
työllisyyden edistäminen
työllisyyspalvelut
yhdyspintatyö